Sunday, May 12, 2013

Lelaki vs rokok

Assalamualaikum..
       Lame jugak aku tak update blog aku ni.. kasihan sungguh encik blog ni..bersabarlah ye wahai encik blog..

       Di pagi yang indah ni.. aku curi-curi gak mase untuk update ni..  jap g meeting plak.. adeh.. kalah YB yang menang PRU ni..ahakss

        Tajuk harini?? Lelaki dan rokok.. Eh.. kenapa aku nak wat tajuk ni?? Ape kaitan ngan aku? Aku lelaki? or aku rokok? Sememangnya aku bukan rokok.. Dan aku bukan penghisap rokok..

Ape yang aku cuba sampaikan kat sini is... Apabila aku kata..
i- Say no to rokok
ii- Aku tak suka laki merokok!
iii- Ahh.. benci asap rokok

Maka adalah suara-suara sumbang yang akan jawab
    i-  Alaaa.. nnti ko dapat suami merokok baru tawu.. dia adalah perokok TEGAR!
   ii-  Cehh.. xnk2 pun.. nnt kalau ko syg.. ko trima jugak kan suami merokok..
   iii- Tak pun.. nnt sebelum kawin suami ko berlakun xmerokok. Dh kawin nnt
   iv- Tak baik taw ckap kat dorang macam tu.. Merokok tak semestinya jahat..

     Demm! Sape kate merokok tu tak jahat? Membunuh orang tu jahat kan?? Merokok tu membunuh.. Silence killer.. Kalau ye pun nak mati.. Mati la sorang2 kan.. Xyah la nak mati beramai-ramai.. konon sweet la tu..
         Lagipun, nak berenti merokok ni bukan susah.. Da banyak solution yang wujud kat Malaysia ni.. Sekarang cuma atas diri sendiri je nak o taknak.. Kalau Iman korang kuat.. InsyaAllah.. korang boleh berhenti dengan senang hati.. Aku bukan cakap guna sedap mulut.. Tapi aku pernah tngok macam mana org boleh berhenti merokok selamanya..

         Aku sangat pantang dengan asap rokok ni.. Kalau nak hangout.. N kalau da gigil sangat ngan rokok.. Sila isap sebelum atau selepas hangout.. Kalau depan2 aku ko isap.. Sila telan asap tersebut..haha..

        Guys.. Berhentilah merokok.. Buat ape bakar duit untuk tu?? Memang ade orang cakap.. Isap rokok boleh beri ketenangan.. Dei! Allah kan ade.. Mengadu la kat DIA.. Xpun.. bersenam.. G tempat-tempat hijau.. Xperlu pun bakar duit.. Baik duit tu simpan buat beli rumah, kereta.. Kasi makan anak-anak.. Kalau dah tak tawu nak buat ape sangat.. Sedekah.. Pahala lebih taw!

p/s : perempuan pun ade yang merokok.. LOL!

3 comments:

  1. merokok mbhyakan kesihatn n org sekeliling...huk3... bau pun meloyakan..huk8

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan3.. dorang rase dorang hebat kot..haha~

      Delete
  2. Oh, selalu kalau g tempat public pom depa nak merokok.
    kalau cikya lalu masa depa tengah hembus asap,
    memang selamba badak je tutup hidung dengan tudung...
    tak kisah la depa nak terasa kot...
    sambil kibas2 buat bunyi batuk uhuk3...

    *dramatik*

    moga sedar sikit. huu

    perempuan merokok sebab nak kurus, kalau berhenti takut rebound gemuk, lagi merokok ni ceat tua daa, muka kusam, kedut2..

    ReplyDelete