salam update kepada suma sahabat pembaca entry tira . arini tira nk cita kat ampa . tira da la review satu page kt paper ni smlam sambil tengok cinta antara kita (kantoi bca paper time maghrib) . n terpandang 1 news ni . pasal telur tiruan . kita kena ati2 la ni . telur 2 perkara biasa kat China . cara nak buat dia susa la jugak . nak kena blajaq chemistry dulu . hahakz ! ni tira de minx kat paciKk GOogle gambaq2 telur tiruan 2 . kredit 2 paciKk google keyh ! :
ni rupa dia bila tengah goreng (ampa lalu ka nak makan) (?) |
CARA MENGENAL TELUR PALSU TIRUAN
- Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
- Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
- Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
- Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
- Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
- Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
- Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
- Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.
p/s : sebelom beli 2 ampa cek la ye (!) tkot terbeli yg cetak rompak (!)
tenkiu share info.. hehe..
ReplyDeletehikhik...jngn lupa check dlu taw mse beli kt kedai..haha
ReplyDelete