Friday, April 8, 2011

telur tiruan vs. telur original

ok .
salam update kepada suma sahabat pembaca entry tira . arini tira nk cita kat ampa . tira da la review satu page kt paper ni smlam sambil tengok cinta antara kita (kantoi bca paper time maghrib) . n terpandang 1 news ni . pasal telur tiruan . kita kena ati2 la ni . telur 2 perkara biasa kat China . cara nak buat dia susa la jugak . nak kena blajaq chemistry dulu . hahakz ! ni tira de minx kat paciKk GOogle gambaq2 telur tiruan 2 . kredit 2 paciKk google keyh ! :

ni rupa dia bila tengah goreng (ampa lalu ka nak makan) (?)


CARA MENGENAL TELUR PALSU TIRUAN

  1. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
  2. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
  3. Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
  4. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
  5. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
  6. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
  7. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
  8. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.


p/s : sebelom beli 2 ampa cek la ye (!) tkot terbeli yg cetak rompak (!)

2 comments:

  1. hikhik...jngn lupa check dlu taw mse beli kt kedai..haha

    ReplyDelete